RDW-Online.nl is niet het RDW en wij leveren geen tenaamstellingscodes. Als je daarnaar op zoek bent, ga dan naar: www.rdw.nl
Wil je een tweedehands auto kopen? Dan is het bouwjaar auto opzoeken belangrijk. Je kunt belangrijke autogegevens vinden via kenteken zoeken. Op deze pagina kun je opzoeken wat het bouwjaar van een auto is. Je kunt het bouwjaar voor je eigen auto opzoeken of het bouwjaar van de auto die je op het oog hebt. Direct het auto bouwjaar opzoeken? Maak dan gebruik van onze RDW kentekencheck.
Het bouwjaar van een auto is het jaar waarin het voertuig gebouwd is. Het bouwjaar van een auto wordt ook wel het productiejaar genoemd. Als je een gebruikte auto gaat kopen, wil je natuurlijk graag weten welk bouwjaar de auto heeft. Het bouwjaar kan namelijk meer inzicht geven in de kwaliteit van een auto.
Zo is een auto met een lager bouwjaar bijna altijd meer versleten en dus van minder goede kwaliteit dan een auto met een hoger bouwjaar (enkele uitzonderingen daargelaten). Bovendien heeft een auto met een lager bouwjaar meer slijtage, meer kilometers gereden en is minder modern dan een oudere auto met een hoger bouwjaar. Wil je een duidelijk beeld krijgen van de auto voor de aankoop? Dan is het bouwjaar van de auto terugvinden een slimme zet. Maar hoe kun je het bouwjaar achterhalen?
Een kenteken check is de makkelijkste manier om een bouwjaar te achterhalen. Een kenteken check is een online tool waarbij je het kenteken kunt invoeren. Zo kun je in de database van de RDW zoeken naar het bouwjaar van een auto.
Vul gewoon het kenteken in van de auto waarvan je het bouwjaar wilt weten en verstuur je aanvraag. Je hebt geen kentekenpapieren of een kentekencard nodig. In de database van de RDW worden de voertuiggegevens die bij dit kenteken horen, opgezocht. Eén van die gegevens is het bouwjaar van de auto.
Als je een occasion gaat kopen, raden specialisten altijd aan om eerst het bouwjaar van de auto op te zoeken. Het bouwjaar is belangrijk, omdat er nog altijd veel malafide praktijken voorkomen bij het verkopen van gebruikte voertuigen.
Bij deze fraude gaat het niet alleen om tellerstandfraude (het terugdraaien van de kilometerstand van een voertuig), maar ook om het bewust liegen over bepaalde voertuiggegevens. Zo komt het regelmatig voor dat de verkoper van een gebruikte auto liegt over het bouwjaar waaruit het voertuig komt.
Waarom wordt er veel gefraudeerd met het bouwjaar van de tweedehands auto’s? Auto’s met een recenter bouwjaar leveren meer op dan oudere auto’s. Bovendien worden auto’s met een recenter bouwjaar sneller verkocht. Om meer geld te verdienen, wordt dus vaak gelogen over uit welk bouwjaar de auto komt.
Wil je voorkomen dat je hiervan het slachtoffer wordt? Controleer dan de tenaamstelling van de auto via de online kenteken check. Het is zo gebeurd en kost weinig geld, maar het kan je in de toekomst veel ellende en geld besparen. Koop dus nooit zomaar een tweedehands auto, maar probeer altijd eerst met het kenteken te achterhalen hoe oud de auto is.
Als je geld investeert in een tweedehandse auto, wil je natuurlijk dat dit geld goed besteed wordt. Lees onderstaande tips voor het opzoeken van een bouwjaar met het kenteken, dan weet je zeker dat je een goede aankoop doet.
Denk vooraf na over de eisen waaraan je auto moet voldoen. Zo heb je altijd een handig eisenlijstje en zie je niets over het hoofd. Wat in ieder geval terug moet komen op jouw eisenlijstje, is het gewenste bouwjaar.
Wil je bijvoorbeeld geen auto kopen die ouder is dan 5 jaar, dan zoek je alleen auto’s die tot 5 jaar geleden een nieuw kenteken kregen. Zorg dat je helder hebt hoe oud de auto mag zijn, dan wordt het eenvoudiger om een auto te vinden die helemaal aan jouw wensen voldoet.
Als je het bouwjaar van een gebruikte auto hebt achterhaald, is het verstandig om jouw situatie voor te leggen aan een autospecialist, zoals een monteur of vakgarage. Natuurlijk kun je zelf wel bedenken dat een nieuwe auto vaak beter is dan een oudere auto, maar het daadwerkelijk beoordelen van de kwaliteit van een voertuig op basis van het bouwjaar is wat lastiger. Raadpleeg dus altijd een specialist, die kan een goede inschatting maken.
Aan de eerste letter van het kenteken kun je globaal het bouwjaar aflezen. De letters van het kenteken worden in alfabetische volgorde gebruikt. Zo is een kenteken dat begint met de N van een oudere auto dan een auto waarvan het kenteken begint met de letter U.
Als je erachter komt dat de verkoper heeft gelogen over het bouwjaar van het voertuig, kun je beslissen om de auto niet te kopen. Je kunt de informatie die je hebt gevonden ook slim gebruiken om te onderhandelen over de prijs. De verkoper van de auto moet dan wel de verkoopprijs verlagen en dat werkt in jouw voordeel.
Heb je het bouwjaar van de auto gecontroleerd en wil je echt zeker weten dat je een slimme investering doet? Lees dan onderstaande tips en je weet zeker dat je geen spijt krijgt van jouw aankoop.
Tip 1: controleer de tellerstand van de auto Naast het controleren van het bouwjaar, kun je ook de tellerstand van een auto controleren. Klopt de kilometerstand niet? Dan is deze waarschijnlijk teruggedraaid en kun je de auto beter niet kopen.
Tip 2: controleer het schadeverleden van een auto Ben je toch bezig met controleren, dan kun je ook meteen het schadeverleden van een auto controleren. Zo voorkom je dat je een auto koopt met verborgen mankementen en leer je meer over de staat van de auto.
Tip 3: controleer de RDW autowaarde Voor een occasion wil je niet teveel betalen. Met de online check voor auto waarde bepalen te gebruiken kun je op kenteken natrekken of de auto zijn vraagprijs waard is. Zo weet je zeker dat je nooit teveel betaald voor een occasion.
Tip 4: controleer het aantal eigenaren van een auto Tot slot kun je controleren hoeveel eigenaren een auto heeft gehad. Is het bouwjaar van de auto 2018 en heeft de auto sinds dit bouwjaar al vijf verschillende eigenaren gehad? Dan kun je je afvragen of je deze auto wel moet kopen.
RDW-Online.nl is niet het RDW en wij leveren geen tenaamstellingscodes. Ben je daarnaar op zoek? Ga dan naar: www.rdw.nl