" " Hoeveel autobelasting betaal je aan jouw provincie?

Hoeveel autobelasting betaal je aan jouw provincie?

Het berekenen van de autobelasting kan per provincie plaatsvinden. In totaal innen de provincies 1,5 miljard euro aan autobelastingen. Dat is in totaal 20% van het inkomen. Het wordt allemaal gerealiseerd via de opcenten op de motorrijtuigbelasting. Het voordeel voor provincies is dat zij deze inkomsten vrij kunnen besteden. Het geld wordt daarom niet alleen aan wegen besteed, maar ook aan andere zaken. Ieder jaar kan de provinciale politiek vaststellen hoeveel geld er wordt opgehaald en waar dit geld aan wordt besteed.

 

Provincie en provinciale politiek

Weet jij wat de politieke partijen in jouw provincie van plan zijn met de opcenten van de komende jaren? Gaat het omhoog, omlaag of zou het gelijk blijven? Het is heel verschillend hoeveel je per provincie moet betalen. Je kunt online berekenen hoeveel autobelasting je in jouw provincie moet betalen. Vaak wordt er dan over segmenten gesproken. Een kleine auto hoort bij het A segment, een kleine middenklasse is het B segment, een middenklasse auto is het C segment en de grote middenklasse is het D segment. Bereken hoeveel jij moet betalen aan autobelasting. Iedere provincie mag zelf de hoogte bepalen. Dit heeft er mee te maken dat daaruit kan blijken hoe dat de provincie in zijn geld zit. Maar ook hangt het samen met welke politieke partijen het bestuur van de provincie vormen. Ook de plannen van de provincie voor de aanleg van wegen, het beheer en het onderhoud van de wegen, kan een rol spelen bij het vaststellen van het bedrag. De inwoners in Zuid-Holland moeten het meeste betalen, in Noord-Holland betalen ze de minste opcenten. De tarieven zijn heel wisselend, in Drenthe gaat het bijvoorbeeld over 53,1 miljoen euro’s als opbrengst, in Flevoland over 50.8 miljoen euro, in Friesland over 68,19 miljoen euro, in Gelderland over 200,5 miljoen euro, in Groningen over 52,45 miljoen euro en in Limburg over 99,1 miljoen euro. 

 

 

Verschillen in provincies

De verschillen per provincies over de autobelasting zijn erg groot. Je zou kunnen denken dat wanneer er vele grote wegen lopen in je provincie, dat je dan ook meer moet betalen. Er is dan meer onderhoud nodig aan de wegen. Dit kost veel geld en dat zal door iemand ook betaald moeten worden. Het kan daarom zijn dat de autobelastingen daarom daar hoger kunnen zijn. Maar niet alle provincies bekijken het op deze manier. Het ligt er daarom echt aan wat er gedaan moet worden in de provincie in het nieuwe jaar, welke partijen er in het bestuur zitten en of dat de provincie genoeg geld beschikbaar heeft. Het kan daarom ook per jaar verschillend zijn hoeveel er betaald moet worden. Misschien betaal je dit jaar erg veel geld en over een paar jaar veel minder. Ieder jaar kunnen de bedragen veranderen, daarom zal er ook ieder jaar een andere top drie vastgesteld kunnen worden als het gaat over de hoogte van de autobelastingen die je moet betalen aan je provincie. Bereken voor jezelf wat ongeveer de kosten zullen zijn.

 

Als je gaat verhuizen..

Het kan zijn dat je gaat verhuizen, als je gaat verhuizen naar een andere provincie dan kunnen de kosten ineens veel hoger zijn. Maar het kan ook voordelig zijn omdat je veel lager uitkomt. Dit kan van tevoren niet gezegd worden, het hangt er weer vanaf van welke provincie je afkomt en waar je naar toe gaat. Neem daarom ook de tijd omdat te bekijken zodat je weet of je per jaar meer moet betalen of niet. Dit heeft namelijk invloed op je vaste lasten. Als je vrienden en familie verspreid over Nederland hebt wonen kun je eens vragen wat zij betalen. Je zal dan zien dat de verschillen erg groot zijn. Sommige mensen zijn blij dat ze minder betalen, maar er zijn ook genoeg mensen die minder blij zijn omdat ze weten dat ze veel meer betalen dan anderen. Iedere provincie mag het zelf bepalen en daar heb je dan ook geen invloed op. Maar het is wel goed om te weten wat de kosten zullen zijn. Bereid je daarom voor als je een extra auto gaat kopen, op wat de maandelijkse lasten zullen worden. 

25-02-2016